Veelgestelde vragen

Over de app

De CovidSafeBE-app voor Android zal werken op toestellen vanaf versie Android 5. Bij iPhone is dat de iPhone 5s of een recenter model (met minimaal iOS 12.5). Omdat ook oudere toestellen ondersteund worden, zal de app op meer toestellen werken dan de Coronalert-app. Zo’n 96% van de smartphones in omloop zullen deze mobiele app kunnen gebruiken.

Je aanmelden in de app, gaat het makkelijkst via Itsme. Het kan ook via één van de aanmeldopties van eHealth.

Een certificaat aanvragen voor een kind, kan enkel door je aan te melden via eHealth. Selecteer de naam van je kind en de beschikbare certificaten worden meteen naar je mobiele app gedownload.

De tracing-app Coronalert waarschuwt burgers wanneer er een nauw contact geweest is met iemand die positief testte op Covid-19. Dat gebeurt altijd anoniem.

De CovidSafeBE-app heeft een ander doel: aanmelden gebeurt via je eigen digitale ID en ook je certificaat is persoonlijk.

Vandaar een aparte app: anonimiteit blijft gegarandeerd in de Coronalert-app, persoonlijke gegevens worden verwerkt via sterk beveiligde login in de CovidSafeBE-app.

Politiediensten kunnen je certificaat opvragen om te scannen, bijvoorbeeld in het kader van een grenscontrole. Ook sommige transportbedrijven kunnen mogelijks een certificaat vragen om onaangename verrassingen bij aankomst te vermijden.

In België gebruiken ze daarvoor de CovidScanBE-app. Vanaf 13 augustus zal CovidScanBE ook gebruikt kunnen worden door organisatoren van evenementen.

Om beveiligings- en privacyredenen kan niet om het even welke QR-codescanner zomaar je QR-code scannen en de gegevens ervan bekijken. Dat geldt ook voor andere toegangstickets (bv filmtickets) die gebruik maken van een QR-code.

De app kan gedownload worden via de Play Store (Google) of App store (Apple). Een link naar beide stores vind je terug op de website CovidScan.be

Na het scannen van de QR-code van het certificaat, toont de app de gegevens die ook op het certificaat vermeld staan, zoals de naam en het type certificaat. Je kan zowel je smartphonescherm als een papieren versie van het document scannen.

Via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ kan je zowel je eigen certificaten als die van je kinderen terugvinden. Hierdoor hoef je er niet naar te zoeken en staan ze in één overzicht.

Wil je de certificaten van je kinderen ophalen, kies dan ‘aanmelden via eHealth’. Selecteer één van je kinderen en de beschikbare certificaten downloaden meteen naar je mobiele app.

In de app kan je doorklikken naar info-coronavirus.be. Dat is de site van de Federale Overheid. Je vindt er in je eigen taal onder andere de regels van de verschillende landen, het PLF-formulier dat je moet invullen bij terugreis, ...

Er is ook een link naar reopen.europa.eu. De Europeese website met de specifieke regels per land.

Over de certificaten

De informatie die wordt gebruikt om je certificaat op te stellen, komt uit een databank. Voor een herstelcertificaat en een testcertificaat worden de testgegevens gebruikt die de labo’s bij Sciensano registreren. Voor een vaccinatiecertificaat zijn dat de gegevens uit vaccinatiecentra, zorgcentra, ziekenhuizen,… zoals ze werden ingegeven op Vaccinnet.

Omdat de EU-lidstaten samen afspraken hebben gemaakt over de opbouw van een certificaat, zien ze er in de hele Europese Unie gelijkaardig uit. Elk certificaat bevat een unieke QR-code. De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Een Belgisch certificaat wordt opgemaakt in het Engels én in de drie landstalen (Nederlands, Frans, Duits).

Elk certificaat is persoonlijk. Dat betekent dat je per gezinslid een apart certificaat ontvangt. Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen.
Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Alle EER-landen, het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales), Zwitserland, Vaticaanstad, Andorra, San Marino en Monaco zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Maar niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website.

Sommige EU-lidstaten zullen een bewijs van volledige vaccinatie vragen van reizigers. In België ben je volledig gevaccineerd na het ontvangen van de laatste dosis van je vaccin. Bij de meeste vaccins is dat de tweede dosis. Sommige vaccins bestaan uit slechts één dosis.
Een herstelcertificaat en een certificaat van 1 vaccinatiedosis worden in België gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen. Op dit moment ontvangen zij een herstelcertificaat of een testcertificaat. Zodra ook deze leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, zullen ze een vaccinatiecertificaat kunnen ontvangen.

Let op. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan reizigers van 6 tot 18 jaar. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website.

Een vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie (maar soms kan het tot een week duren). Dit is grotendeels afhankelijk van wanneer het vaccinatiecentrum de gegevens heeft ingevoerd in de databank van Vaccinnet. Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, soms enkele dagen later. Van zodra die gegevens opgeladen en verwerkt zijn, kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe.

Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop je verwittigd wordt van de uitslag van je test.

Een herstelcertificaat is beschikbaar 11 dagen nadat de labo’s de testresultaten van een positieve Covid-test ingevoerd hebben in de databank van Sciensano.

Als je voor een lange tijd in België verblijft of werkt, heb je waarschijnlijk een BIS-nummer. Met dat nummer kan je je digitale certificaat opvragen via de CovidSafeBE-app of via de online-portalen (zie covidsafe.be)

Beschik je over een erkende digitale sleutel van een ander Europees land, dan kan je dankzij eIDAS daar ook mee aanmelden om je certificaat te downloaden. Meer info over het gebruik eIDAS authenticatie vind je hier.

Ontvang je je certificaat liever per post? Dan wordt de papieren versie verstuurd naar je buitenlands adres.

Om je digitale certificaat te kunnen opvragen via de CovidSafeBE-app of via de online-portalen (zie covidsafe.be), moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je hebt de Belgische nationaliteit (of ben je het kind of de partner van een Belg);
  of je officiële woonplaats is in België (of ben je het kind of de partner van iemand die in België zijn officiële woonplaats heeft);
  of je werkt/studeert in België.
 • Je moet gevaccineerd zijn met een vaccin dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of met het Covishield-vaccin.
 • Je hebt een INSZ nummer (rijksregisternummer of BIS-nummer) nodig. Je identiteit en adres moeten bij de Belgische overheid geregistreerd zijn.

Voldoe je aan al deze voorwaarden?

 • Leg je buitenlands vaccinatiebewijs en identiteitsdocument dan voor aan een Belgische arts om deze in de Belgische databank te laten registreren.
 • Twee dagen na de registratie is je certificaat klaar en vind je het terug in de CovidSafeBE-app. Lukt het digitaal niet? Hou je rijksregisternummer of BIS-nummer bij de hand en bel 078 78 78 50 om een papieren versie te laten verzenden.

Werd je gevaccineerd in Vlaanderen? Neem contact op met je vaccinatiecentrum en leg een identiteitsbewijs met vermelding van je rijksregister- of BIS-nummer voor. Toon eventueel ook je vaccinatiekaartje. De vaccinator zal de nodige aanpassingen maken, waardoor een nieuw, gecorrigeerd vaccinatiecertificaat zal worden uitgegeven via de vertrouwde kanalen. Dit ontvang je ten vroegste 1 dag later.

Werd je gevaccineerd in Wallonië of Brussel? Je kan je fout telefonisch melden bij een onthaalmedewerker (voor contactinfo, zie covidsafe.be). Of maak zelf een melding via het webformulier van je regio. In Brussel is dat: coronavirus.brussels. In Wallonië vind je het webformulier via requete-vaccination.aviq.be

Behoor je tot de Duitstalige Gemeenschap? Je kan je fout telefonisch melden bij een onthaalmedewerker (voor contactinfo, zie covidsafe.be).

De vaccinatiecertificaten blijven 365 dagen geldig vanaf de datum van de prik. Er wordt nog beslist wat er gebeurt na het aflopen van de geldigheid van een vaccinatiecertificaat.

Herstelcertificaten worden enkel afgeleverd op basis van een positieve PCR-test. Er kunnen geen herstelcertificaten worden afgeleverd op basis van een zelftest, sneltest (snelle antigentest of serologische sneltest) of een antilichamentest.

Enkel positieve PCR-testresultaten die door een erkend laboratorium correct worden doorgestuurd naar Sciensano komen in aanmerking voor een herstelcertificaat.

Om misverstanden tussen de Europese landen te vermijden, wordt het tijdstip op de certificaten op twee manieren weergegeven. Zo zie je de tijd uitgedrukt als UTC (gecoördineerde wereldtijd) staan. Die tijdsnotering verschilt 2 uur met de Belgische zomertijd.

Ook de Belgische tijd wordt getoond op je certificaat, zo kan jij het Belgische uur van je test raadplegen én ontstaan er geen vergissingen tussen Europese landen onderling.

De politiediensten van de EU-landen kunnen je certificaat opvragen ter controle, op het moment waarop je het land bezoekt.

Reisorganisaties (bv. luchtvaartmaatschappijen) mogen eveneens het certificaat opvragen. Ze doen dat om te vermijden dat je als reiziger in het land van bestemming voor verrassingen komt te staan, of je de toegang zou worden ontzegd. Een dergelijke controle mag dan ook beschouwd worden als een ‘dienst’, niet als een verplichting voor de reiziger.

Vanaf 13 augustus kunnen organisatoren van openlucht massa-evenementen (1 500 tot 75 000 bezoekers) ervoor kiezen om gebruik te maken van het CovidSafe Ticket systeem.

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een PCR-test, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test, maar u moet wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Enkel deze test geeft, indien ook aan de andere voorwaarden is voldaan, recht op een herstelcertificaat. Deze test kan ook tot een testcertificaat leiden.

Antigeentesten (sneltesten) voor COVID-19 meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen uitgevoerd en afgelezen worden door medisch geschoold personeel, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. Vanaf 1 juli 2021 kunnen deze testen ook recht geven op een testcertificaat. Let op, niet alle landen aanvaarden antigeentesten.

Antilichaamtesten of serologische sneltesten gaan via bloedonderzoek na of de patiënt antilichamen heeft tegen COVID-19. Zo weet de patiënt of hij of zij in het verleden besmet is geweest. Deze testen leiden niet tot een certificaat. De klassieke snelle antigeentesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel zelftesten genoemd. Deze testen leiden niet tot een certificaat.

Je kan alle informatie die je nodig hebt terugvinden via deze link: https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq

CTPC staat voor ‘Covid-19 Test Prescription Code’. Deze unieke code van 16 cijfers hebt u nodig voor een test in een afnamecentrum. U kan die CTPC krijgen via een arts of www.mijngezondheid.belgie.be (gratis of tegen betaling).

Je kan alle informatie die je nodig hebt terugvinden via deze link: https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq

Een herstelcertificaat is beschikbaar als je een positief PCR-testresultaat hebt. Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na die test, dan ben je hersteld. Het herstelcertificaat vervalt 180 dagen na de dag dat je test werd afgenomen.

Je hebt een geldig herstelcertificaat voor elke positieve PCR-test in de voorbije 180 dagen.

 • Tenzij twee testen afgenomen zijn binnen 90 dagen, dan krijg je er alleen een voor de laatste test. Want bij minder dan 90 dagen tussen twee positieve testen speelt waarschijnlijk dezelfde virusvariant.
 • Meer dan 90 dagen tussen twee positieve tests, binnen de 180 dagen? Dan ben je waarschijnlijk snel opnieuw besmet met een nieuwe variant. In dat geval kan het zijn dat je twee geldige herstelcertificaten in je CovidSafeBE-app vindt.

Een herstelcertificaat vervalt ook 180 dagen na een positieve test. Gebruik dus bij voorkeur best het meest recente geldige herstelcertificaat, als je er meerdere hebt, dat is het langste geldig.

Het herstelcertificaat is vanaf de staalafnamedatum van je meest recente positieve PCR-testresultaat 180 dagen geldig, behalve tijdens de eerste 11 dagen daarvan. 11 dagen na je (positieve) test kan je niemand anders meer besmetten, dus dan heb je nog 169 dagen om het herstelcertificaat te gebruiken als je geldige COVID-certificaat.

Voor positieve PCR-testen die meer dan 180 dagen geleden zijn, wordt geen herstelcertificaat gemaakt. Het is immers niet zeker of je nog beschermd bent tegen nieuwe virusvarianten. Liet je je minder dan 180 dagen geleden testen in een afnamecentrum, met positief resultaat, en zie je geen herstelcertificaat in je CovidSafeBe-app? De beste eerste stap is om te checken of je PCR-test door een labo geregistreerd is bij Sciensano. Dat kan als je je aanmeldt op mijngezondheid.belgie.be.

 • Is je test max. 60 dagen geleden? Sindsdien kreeg elke PCR-test een 16-cijferige code (CTPC). Klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Mijn testresultaten’. Geen code? Dan was je test geen erkende PCR-test, dan kan er geen herstelcertificaat worden gemaakt. Wel een code? Kopieer die en klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Testresultaat via CTPC-code’. Plak daar de code in de zoekbalk. Dan zijn er twee mogelijkheden. Zie je geen of een verkeerd testresultaat voor deze code, neem dan contact op met het labo waarmee je testcentrum werkt. Hou je rijksregister- of BIS-nummer bij de hand. In het andere geval: zie je een positief testresultaat geregistreerd staan, maar heb je geen herstelcertificaat in je CovidSafeBE-app, neem dan contact op met onze helpdesk voor de connectie met de Sciensano-database. Voor Vlaanderen: 078 78 78 50 van 9u – 19u op weekdagen en voor Brussel: 02 214 19 19 van 9u - 17u30 op weekdagen en van 10u - 17u30 in het weekend en op feestdagen.
 • Is je test meer dan 60, minder dan 180 dagen geleden én je hebt een bewijs van een positief PCR-testresultaat? Oudere testen kunnen wel in de database staan, maar de certificaten ervan staan misschien nog niet in de CovidSafeBE-app. Neem dan contact op met het labo van deze test. Vraag om je testresultaat door te geven aan Sciensano.

Je vindt een vaccinatiecertificaat in je CovidSafeBE-app wanneer je vaccinatiecentrum je prik(ken) heeft geregistreerd bij Vaccinnet.

Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, soms enkele dagen later. Van zodra die gegevens opgeladen en vewerkt zijn, kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe.

Het vaccinatiecertificaat is geldig zolang de EU-verordening rond het digitaal EU-COVID-certificaat van toepassing is, op dit moment tot 30 juni 2022.

De beste eerste stap is om te checken of je vaccinatie geregistreerd is in Vaccinnet. Dat kan als je je aanmeldt op mijngezondheid.belgie.be. Klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Mijn vaccinatiegegevens’.

 • Zie je een verkeerd geregistreerde vaccinatie, neem dan contact op met het centrum dat je de prik gaf.
 • Zie je wel een vaccinatie geregistreerd staan, maar heb je geen vaccinatiecertificaat in je CovidSafeBE-app, contacteer dan onze helpdesk voor de connectie met de Vaccinnet-database. Voor Vlaanderen: 078 78 78 50 van 9u – 19u op weekdagen en voor Brussel: 02 214 19 19 van 9u - 17u30 op weekdagen en van 10u - 17u30 in het weekend en op feestdagen.

Een testcertificaat is te vinden in je CovidSafeBE-app als je net een negatieve, betrouwbare test liet afnemen.

 • Een PCR-test, geanalyseerd door een labo, doorgegeven aan Sciensano: je QR-code is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment dat je de test deed.
 • Een snelle antigeentest (een sneltest afgenomen door medisch geschoold personeel), met resultaat na 15 min., doorgegeven aan Sciensano: je QR-code is 48 uur geldig, te tellen vanaf het moment dat je de test deed.

Een test die langer geleden is dan 72 uur (of 48 uur, bij een antigeentest) geeft geen geldig testcertificaat, moet je dus niet naar zoeken. Had je wel net een PCR- of snelle antigeentest, en vind je geen testcertificaten? Meld je aan op mijngezondheid.belgie.be. Klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Mijn testresultaten’. Zie je geen code van de test? Dan was je test geen erkende PCR- of antigeentest, dan kan er geen testcertificaat worden gemaakt. Wel een code? Kopieer die en klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Testresultaat via CTPC-code’.

 • Staat er een positief testresultaat, en dat klopt niet? Neem dan contact op met het labo van je testcentrum (voor PCR-tests) of zorgverstrekker (voor snelle antigeentests). Hou je rijksregister- of BIS-nummer bij de hand. Vraag te checken wat er misgelopen kan zijn.
 • Staat er wel een negatief testresultaat en zou dat een testcertificaat in je CovidSafeBE-app moeten geven? Contacteer dan onze helpdesk voor de connectie met de Sciensano-database. Voor Vlaanderen: 078 78 78 50 van 9u – 19u op weekdagen en voor Brussel: 02 214 19 19 van 9u - 17u30 op weekdagen en van 10u - 17u30 in het weekend en op feestdagen.

Als ouder kan je het COVID-certificaat van je kind terugvinden in MijnGezondheid. Je meldt je dan aan via de kaartlezer en steekt de identiteitskaart van je kind erin. Zo kan je het juiste certificaat downloaden.

 • Heeft je kind zelf een smartphone, dan kan het ook zo.
 • Is je kind al (volledig) gevaccineerd, dan kan de helpdesk het vaccinatiecertificaat ook naar het officiële thuisadres van je kind sturen.

Ja, als je kind een eigen smartphone heeft, kan hij/zij die gebruiken om het juiste COVID-certificaat te tonen. Hij/zij installeert de CovidSafeBE-app en vervolgens zijn er twee manieren om aan te melden op de app, voor het juiste certificaat.

Mogelijkheid 1: Heb jij als ouder de itsme-app op jouw toestel, dan is dit de makkelijkste manier:

 1. Je kind kiest in de CovidSafeBE-app voor ‘aanmelden via eHealth’. En in het volgende scherm voor ‘aanmelden via itsme’.

 2. Vervolgens tikt hij/zij jouw telefoonnummer in (het nummer van de ouder) en jij bevestigt de aanvraag meteen via je eigen itsme-app.

 3. Op de smartphone van je kind verschijnt dan een nieuw keuzescherm. Bij ‘voor mijn kind’ selecteert je kind zijn/haar naam … en klaar!

Je kind kan niet zelf de itsme-app gebruiken, die is enkel beschikbaar voor gebruikers vanaf 18 jaar. Als jij als ouder over de itsme-app beschikt, kan je het op deze manier wel het gemakkelijkste doen.

Mogelijkheid 2: Je kind activeert eenmalig met zijn/haar identiteitskaart, een kaartlezer en een eigen e-mailadres eerst een ‘digitale sleutel’.

 1. Hier maakt je kind een digitale sleutel aan. Hij/zij kiest hier voor ‘aanmelden via eID kaartlezer’.

 2. Vervolgens activeert hij/zij ‘mijn digitale sleutel met gebruikersnaam en wachtwoord’ én ‘beveiligingscode via e-mail’. Voor dat laatste vult je kind best zijn/haar eigen, unieke e-mailadres in. Beide vakjes moeten dus een groen label met ‘actief’ hebben.

 3. Nu opent je kind de CovidSafeBE-app op de eigen smartphone en kiest voor ‘aanmelden met beveiligingscode via e-mail’.

 4. De code die in de mailbox van je kind zit, wordt ingevuld … en klaar!

Je kind ziet nu zijn/haar COVID-certificaten in de app. Die kan hij/zij nu bovenhalen wanneer nodig - ook zonder internet, want deze certificaten staan nu op de smartphone. Bovendien kan hij/zij nu met deze digitale sleutel altijd makkelijk aanmelden op deze app.

Er zijn twee manieren: je certificaat bewaren in de CovidSafeBE-app of downloaden als pdf.

 • Als je een smartphone hebt, gebruik je best de CovidSafeBE-app, daarin staat automatisch je COVID-certificaat. Hier wordt uitgelegd hoe je je kan aanmelden op de app.

 • Wil je je COVID-certificaat downloaden als pdf, meld je dan aan op MijnGezondheid met je identiteitskaart in de kaartlezer. (Dat mag je geldige kidsID of eID zijn, met de juiste pincode.) Doe dat met toestemming of hulp van een ouder. Heb je je certificaat gedownload, dan kan je dat printen of naar je smartphone sturen.

Indien je tweede vaccinatie na 20 juli 2021 geregistreerd werd, ontvang je na je tweede prik een vaccinatiecertificaat van volledige vaccinatie (dosis 2/2).

Werden beide vaccinaties voor 20 juli 2021 geregistreerd? Neem contact op met je lokale helpdesk.

Alle informatie vind je op deze pagina terug.

De vernieuwde app toont de certificaten in een officiële opmaak. Daarnaast zit rond de QR-code en bewegend watermerk. Zo kan er geen screenshot of foto van de app meer gebruikt worden bij het scannen van het certificaat. Op deze manier wordt vervalsing uitgesloten. Dat is een belangrijke bescherming voor iedereen.

 • Je surft naar MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel, MyHealthviewer of Helena. Je meldt je aan met een van de digitale sleutels. ItsMe is de makkelijkste manier. Op de website staan je certificaten. Je kan ze downloaden en afprinten. Opgelet: ben je twee keer gevaccineerd, vergeet dan niet je twee certificaten af te printen. Op elk certificaat staat een andere vaccinatiedatum.
 • Je kan ook 24/24 de helpdesk bellen op 078/78 78 50 (in Vlaanderen) of 02/ 214 19 19 (voor Brussel), dan wordt je certificaat per post opgestuurd.

Ja, voor je derde coronavaccinatie krijg je een extra certificaat in je CovidSafeBE-app. Maar je vorige certificaat blijft natuurlijk bruikbaar als CovidSafe-ticket, om te tonen dat je volledig gevaccineerd bent. De QR-code van je nieuwe vaccinatiecertificaat kan je ook gebruiken, maar dat hoeft dus niet. Je kan het nieuwe certificaat pas gebruiken 14 dagen na je vaccinatie net zoals bij je vorige.

Ja, geen probleem. Dat vorige certificaat toont je volledige vaccinatie aan. De QR-code blijft dus werken als CovidSafe-ticket.

Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar in je CovidSafeBE-app. Maar je kan dat certificaat dus pas gebruiken 14 dagen na je vaccinatie, vanaf dan wordt het door de scanners ook pas aanvaard. Geen nood: je vorige certificaat blijft gewoon geldig als CovidSafe-ticket, want dat toont dat je volledig gevaccineerd bent.

 • Wanneer je het Johnson & Johnson-vaccin ontving, volstaat één prik. Je volledige inenting wordt dus weergegeven als 1/1.
 • Voor elke andere combinatie van vaccins, zal een volledige inenting worden weergegeven als 2/2. Ook wanneer je bv. eerst het Johnson & Johnson-vaccin kreeg en daarna Pfizer.
 • Wie een derde prik krijgt, ontvangt ook een derde certificaat. Dit certificaat vermeldt een volledige vaccinatie als 2/2, met de naam erbij van het laatst ontvangen vaccin.

Er zal dus nooit sprake zijn van een certificaat met vermelding 3/3. En dat geldt voor heel Europa.

Je derde certificaat draagt ook het nummer ‘2/2’, net zoals een certificaat van volledige vaccinatie na twee prikken. Mensen die je vaccinatiecertificaat checken, zien zo niet dat je een extra prik kreeg (en dus risicopatiënt bent).

Dat doen we om de privacy van risicopatiënten te beschermen. De derde prik wordt voorlopig alleen gegeven aan risicopatiënten. Als in het certificaat zou staan dat dit de derde prik is, kunnen mensen die CovidSafe-tickets controleren, vermoeden dat iemand risicopatiënt is. Maar dat is medisch geheim.

Kijk naar de datum bij het certificaat om te weten welk je derde, meest recente vaccinatiecertificaat is.

Nee, je kan je vaccinatiecertificaat 11 dagen lang niet gebruiken als CovidSafe-ticket. Wanneer je vaccinatiecertificaat bij de ingangscontrole van bv. een evenement wordt gescand, zal dat een rood scherm geven. Het resultaat van je PCR-test of snelle antigeentest wordt immers ook geregistreerd door Sciensano, en maakt je vaccinatiecertificaat tijdelijk ongeldig als CovidSafe-ticket. Je krijgt geen toegang en moet bovenal de regels rond isolatie en quarantaine volgen.

Over evenementen

De regeling voor certificatencontrole geldt voor grootschalige evenementen, of massa-evenementen (van 1 500 tot 75 000 bezoekers) die plaatsvinden van 13 augustus 2021 tot 30 september 2021.

Ook voor proef- of pilootprojecten zal vanaf 13 augustus 2021 een COVID-certificaat gebruikt worden ter controle. Een proef- of pilootproject is een onderzoeksgericht experiment dat deskundigen bijkomende kennis bijbrengt over bv. besmettingsrisico's.

Van 13 augustus 2021 tot 30 september 2021 mogen er massa-evenementen (van 1500 tot 75 000 bezoekers) plaatsvinden waarop je COVID-certificaat gecontroleerd wordt als toegangsmiddel.

Bij elke toegang tot het terrein van een evenement zal een controleur je vragen je COVID-certificaat te tonen. Dat kan ofwel het certificaat zijn in je CovidSafeBE-app, ofwel een afgedrukte versie. De controleur gaat via een officiële scan-app na of je certificaat geldig is.

Daarnaast wordt ook gecontroleerd of je identiteit overeenkomt met die op het certificaat. Dat gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Sommige evenementorganisatoren kunnen ervoor kiezen om als alternatief een sneltest te voorzien voor bezoekers. Zo’n test moet een erkende snelle-antigeentest (RAT) zijn die wordt afgenomen door wettelijk bevoegde professionele medewerkers. De test neemt minder dan 30 minuten in beslag.

Een negatief testresultaat geeft je toegang tot het evenement.

Of je COVID-certificaat al dan niet geldig is, wordt bepaald aan de hand van 8 parameters die gevalideerd worden tijdens de toegangsscan. Het gaat hierbij concreet om:

 1. de lidstaat die de test uitvoerde of het vaccin toediende
 2. het geboortejaar van de betrokkene
 3. bij een herstelcertificaat: de datum van het eerste positieve testresultaat

4, 5. bij een vaccinatiecertificaat: de vaccinatiedatum en – status

6, 7, 8. bij een testcertificaat: het resultaat van de test, de datum van afname en het type test

Een controle van deze gegevens zal altijd resulteren in ofwel de beslissing dat de bezoeker tot het evenement mag worden toegelaten, ofwel de beslissing dat de bezoeker niét mag toegelaten worden tot het evenement.

Bij evenementen die meer dan één dag duren, zal je een geldig COVID-certificaat moeten voorleggen iedere keer je het terrein opnieuw betreedt. Overnachten op het terrein mag, op voorwaarde dat je certificaat nog steeds geldig is.

Als de geldigheid van je certificaat zou verlopen tijdens je aanwezigheid (bv. in het geval van een testcertificaat dat verloopt om 10u ’s ochtends), mag je tot middernacht blijven.

Als je via een sneltest werd toegelaten, ben je verplicht om je opnieuw te laten testen, iedere dag. Bij een negatief resultaat, mag je op het terrein blijven.

De organisatie van een proef- of pilootproject of van een massa-event dat meer dan één dag duurt mag op grond van geldig COVID-certificaat een middel voorzien voor de bezoekers (zoals daar kan zijn een polsband) die de geldigheidsduur aangeeft op grond van dewelke de gebruiker binnen mag zon

Bij het scannen van je COVID-certificaat op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel je naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of je certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

In de nieuwe versie van CovidSafeBE kan je nu per certificaat zelf checken of het toegelaten zal worden op de datum van het evenement. Zo sta je niet voor verrassingen als je naar een evenement gaat.

Met een COVID-certificaat kan je naar een Covid Safe event in België. Er wordt dan de naam ‘COVID Safe Ticket’ gebruikt. Het Covid Safe Ticket is dus geen apart document, maar hetzelfde als je COVID-certificaat. Je COVID-certificaat wordt, naast je aangekochte toegangsticket, een extra toegangsvoorwaarde. Met zo’n Covid Safe Ticket kan je grote evenementen bijwonen, zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand dient te houden.

Heb je een EU Digital Covid Certificaat uit een andere lidstaat?

Dan volstaat het om aan de ingang het certificaat in de app van je eigen land of dat op papier, te laten scannen. Het certificaat zal gecontroleerd worden naargelang de huidige Belgische regels over het bijwonen van een event.

Heb je geen EU Digital Covid Certificaat uit een andere lidstaat en moet je in België getest worden om een certificaat te bekomen?

 • Laat je dan testen bij een arts, in een testcentrum of in één van de apotheken die RAT-testen (Rapid Antigen Test = snelle antigeentests) uitvoeren.
 • Je moet een telefoonnummer en optioneel ook een e-mailadres opgeven.
 • Een CTPC (Covid-19 Test Prescription Code) wordt toegestuurd via sms en optioneel ook via email.
 • Met deze CTPC-code en met je telefoonnummer kan je, indien je test negatief was, je EU Digital Covid Certificaat downloaden in de CovidSafeBE app. Heb je geen smartphone, dan kan je het certificaat downloaden via mijngezondheid.be.

Op sommige events wordt testing ook ter plaatse georganiseerd.